Jubileuszowe Ziołowe Spotkania w Korycinach
W niedzielę 23 czerwca 2019 w "Ziołowym Zakątku" w Korycinach odbyła się X edycja Ziołowych Spotkań. Tegoroczna impreza została zorganizowana pod hasłem "Wśród szeptów, czarów i magii". Tradycyjnie do urokliwych Korycin przybyło liczne grono miłośników sielskiej zabawy i ekologicznej żywności.
Przybyłych gości powitała Prezes Stowarzyszenia LGD Tygiel Doliny Bugu – Agnieszka Wojtkowska oraz właściciel Ziołowego Zakątka – Mirosław Angielczyk. Uroczyste rozpoczęcie imprezy zainaugurowało uhonorowanie zasłużonych zbieraczy ziół. To wyjątkowe wyróżnienie zostało przyznane w tym roku trzem osobom: Janinie Radziszewskiej, Sylwestrowi Plichcie oraz Krzysztofowi Danilczukowi. Wyróżnieni otrzymali dyplomy oraz eleganckie rowery.
Podczas imprezy na scenie zaprezentowały się zespoły: Narodowy Folklorystyczny zespół Narodna Krynyca, Złote Kłosy, Krzymoszowianki, Chór pieśni i tańca Wasiloczki, INDEFINITE, dzieci i młodzież ze Szkoły Muzycznej im. Wojciecha Kilara z Siemiatycz oraz gwiazda wieczoru - zespół Hoyraky. Atrakcją dla wszystkich przybyłych był także występ iluzjonisty Mateusza, który przemycił do Ziołowego Zakątka odrobinę czarów i magii.
Tego dnia rozstrzygnięto wiele konkursów i zmagań. Chętnych do wspólnej zabawy nie brakowało. W Konkursie Szybkości Zbierania Ziół I miejsce zajęła Alina Skłucka, II miejsce - Zuzanna Szerer, a III - Marcin Lenard.
W konkursie dedykowanym dla dzieci na przebranie za zielarkę lub zielarza I miejsce przyznano Weronice Pyszko (6 lat), a II miejsce - Mai Pikulińskiej (4 lata).
Największym zainteresowaniem cieszył się oczywiście konkurs "Kulinarny Ziołowy Przysmak", a laureatów nagrodzono w czterech kategoriach. W kategorii "Przystawka/przekąska" I miejsce za potrawę "Polędwica dojrzewająca" jury przyznało Zofii Zarzeckiej, II miejsce za potrawę „Fałszywy królik - pieczeń z dziczyzny” - KGW Olendy, a III miejsce za potrawę „Słonina solona tradycyjna” - Ewie Kalickiej.
W konkursie na najlepsze danie wegetariańskie I miejsce za potrawę „Krokiety z cieciorki i leśnych grzybów podane z zacierkami i duszonymi warzywami” przyznano KGW Korniczanki, II miejsce za potrawę „Pasztet Jarski" - Zdzisławie Zarzeckiej, a III miejsce za potrawę "Pierogi Niemojskie" - KGW Niemojki.
Konkurencja "Deser" dedykowana była wszystkim miłośnikom słodkości. I miejsce za „Miodownik z nutą wiesiołka” zajęło KGW Olendy. II miejsce za „Mufinki leśny mech” przyznano KGW Niemojki, a III miejsce za „Korowajczyki - weselne ciasto drożdżowe” - Helenie Datczuk.
Ostatnią kategorią był "Napój bezalkoholowy na ciepło lub zimno". I miejsce za „Koktajl truskawkowo-różany na zsiadłym mleku” jury przyznało KGW Olendy, II miejsce za „Kwas chlebowy” - Krystynie Bereszczuk, a III miejsce za „Kompot z rajskich jabłuszek” - Helenie Datczuk.
Nagrody za pierwsze miejsca w ramach każdej kategorii ufundowane zostały przez Marszałka Województwa Podlaskiego oraz Stowarzyszenie „Lokalna Grupa Działania - Tygiel Doliny Bugu”. Nagrody za drugie miejsca ufundował Wójt Gminy Grodzisk, a za trzecie - Starosta Siemiatycki. Nagrody w pozostałych konkursach przekazał Mirosław Angielczyk.
Oprócz zaplanowanych atrakcji można było poznać wszystkie wspaniałości Ziołowego Zakątka. W Domu Przyrodnika przygotowano ekspozycję „Rośliny pod lupą”, w której można było podziwiać preparaty roślinne pod mikroskopem. Nie zabrakło także "Klubu alchemika", gdzie zaprezentowano pokazy chemiczne. Przygotowano także warsztaty zielarskie, garncarskie, rzeźbienie w kamieniu oraz warsztaty pieczenia chleba. Odbył się pokaz okadzania, joga dla kobiet oraz prawdziwe ziołowe SPA. Chętni mogli nawet skorzystać z porad Podlaskiej Szeptuchy! Dla wszystkich, którym na sercu leży zdrowie własne i bliskich przygotowano prelekcje na temat wielowymiarowego podejścia do procesu zdrowienia oraz diagnostyki metodą wglądu z pokazem.
Dla fanów ekologicznej żywności został przygotowany poczęstunek w karczmie. Swojskiego jadła można było skosztować w klimatycznej stodole lub raczyć się daniami z grilla w ogródku piwnym. Warto było także odwiedzić zielarnię czy sklep firmowy „Dary Natury”. Chętni mogli zakupić tam ekologiczne herbaty, kawy, przyprawy, przetwory, soki, pieczywo, a nawet kosmetyki.
Podczas imprezy swoje stoiska mieli lokalni twórcy i wyrobnicy. Oferowali takie przysmaki jak miód, wędliny, przetwory, nalewki czy lody wytwarzane tradycyjnymi metodami. Nie zabrakło możliwości zakupu rękodzieła, ozdób, bibelotów i innych pamiątek.
Na tych, którzy lubią długie spacery, czekała bogata oferta atrakcji Ziołowego Zakątka: Podlaski Ogród Ziołowy, warzywnik ekologiczny, Domek Różany, Zabytkowy Kościół z ogrodem biblijnym, pracownia ceramiczna czy słowiański krąg kamienny. Miłośnicy zwierząt nie mogli nie wstąpić do Podlaskiego Gospodarstwa Naturalnego. Można tam było spotkać m.in. koziołki, owieczki, kucyka, osiołka, króliki, świnki morskie, kury, kaczki, gęsi, perliczki, indyki, bażanty, pawia, a nawet papugę!
Niewątpliwą atrakcją dla najmłodszych był naturalny plac zabaw oraz basen, który sprawdził się idealnie w ten jakże upalny dzień.
Gdy zapadł zmrok grupa FREAKUS wystąpiła z pokazem tańca z ogniem pt. „Palinocka”. Widowisko zrobiło na wszystkich ogromne wrażenie. Imprezę zakończyła tradycyjnie dyskoteka do białego rana.
Organizatorami wydarzenia byli: Stowarzyszenie LGD "Tygiel Doliny Bugu", "Ziołowy Zakątek" Angielczyk Sp. Jawna, Europejski Fundusz Rolny na rzecz Rozwoju Obszarów Wiejskich, Inicjatywa Wspólnotowa LEADER+ oraz Program Rozwoju Obszarów Wiejskich na lata 2014-2020.
Honorowy Patronat nad imprezą objęli: Minister Rolnictwa i Rozwoju Wsi, Marszałek Województwa Podlaskiego, Starosta Siemiatycki oraz Podlaski Ośrodek Doradztwa Rolniczego w Szepietowie.
Jednym z patronów medialnych wydarzenia był tygodnik "Wieści Sokołowskie".
Zapraszamy do obejrzenia galerii zdjęć:
www.wiescisokolowskie.pl/galeria/253,x-ziolowe-spotkania.html
KDC
Fot. KDC; LGD "Tygiel Doliny Bugu"
« wróć | komentarze [0]
Dodaj komentarz
Komentarze do tego wpisu
Nie utworzono jeszcze komentarzy dla tego wpisu